Medewerkers waterschappen willen klimaatneutraal pensioen

26 april 2021

Op 26 april heeft Menno Snel, bestuurslid van pensioenfonds ABP, een petitie voor een klimaatneutraal pensioen in ontvangst genomen. Ruim 1500 medewerkers van de 21 waterschappen hebben deze petitie ondertekend.

Hans Schouffoer, medewerker van waterschap Hollandse Delta, bood de petitie aan in het kantoor van de Unie van Waterschappen in Den Haag. Hij deed dat namens een grote groep bezorgde collega’s van vele waterschappen. Zij vragen het ABP om niet te investeren in fossiele industrie zoals gas, olie en kolen. Deze vervuilende industrie heeft een grote impact op waterkwaliteit, waterkwantiteit en de kwaliteit van leven van huidige en toekomstige generaties.

Duurzame transitie

De ambtenaren bij de waterschappen roepen pensioenfonds ABP op om te investeren in fondsen die zich inzetten voor een duurzame transitie. De waterschappen besteden dagelijks veel tijd, geld en capaciteit aan de gevolgen van klimaatverandering door te werken aan hogere dijken, grotere gemalen, en het bestrijden van exoten. En ze voeren een actief energie- en grondstoffenbeleid om bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Geen fossiele brandstoffen

Eén van die ambtenaren is datascientist Kelly Nijhuis van Waterschap Vallei en Veluwe. Zij vindt dat het ABP meer naar de toekomst moet kijken. “Daar horen fossiele brandstoffen niet meer bij”, zegt ze. “Hoe zuur is het dat de fossiele industrie in veel gevallen het water enorm vervuilt. En hoe mooi zou het zijn als mijn ABP het verschil gaat maken door niet meer te investeren in fossiele brandstof gedreven bedrijven, maar gaat investeren in schone energieopwekking. Dat is winst voor iedereen.”

Op de foto: Arjan van den Hoogen, senior adviseur duurzaamheid bij Wetterskip Fryslân (rechts) schrijft het definitieve aantal handtekeningen (1540) op de petitie. Menno Snel kijkt toe.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn