Het watersysteem is namelijk de afgelopen decennia vooral geoptimaliseerd voor het afvoeren van water, terwijl de druk op het grondwater toeneemt door intensiever gebruik en een veranderend klimaat. Overheden en maatschappelijke partners moeten deze uitdagingen samen aangaan; iedereen draagt een deel van de verantwoordelijkheid voor het grondwater. Voor goede samenwerking is een heldere, gemeenschappelijke visie nodig op de aanpak van grondwatervraagstukken en de rol van de waterschappen daarin.
Ook is een watertransitie nodig. De grenzen van technische maatregelen komen in zicht en niet alles kan overal worden gefaciliteerd. Om het grondwatersysteem robuust en klimaatbestendig te krijgen, moet er letterlijk en figuurlijk ruimte worden gemaakt voor water.
En om beter zicht te krijgen op grondwateronttrekkingen, vinden de waterschappen het belangrijk dat de registratie hiervan wordt verbeterd. Dit geldt met name voor gebieden waar de watervoorraad onder druk staat. Een landelijke vergunningplicht voor alle grondwateronttrekkingen vinden de waterschappen niet doelmatig. Het leidt tot onnodige regeldruk en is moeilijk uitvoerbaar. De waterschappen zoeken de oplossing daarom in een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de focus in eerste instantie ligt op de droogtegevoelige gebieden.