Blue Deal-congres dag 1: intercultureel samenwerken

13 juni 2023

Op 12 juni is het allereerste Blue Deal-congres gestart. Van 16 partnerschappen zijn internationale bezoekers aanwezig. “Dit congres is een prachtige manier om van elkaar te leren: leren door elkaar te ontmoeten.” Een terugblik op de eerste dag.

Leren door ontmoeten

In de ochtend openen Luzette Kroon en Emilie Sturm onder leiding van dagvoorzitter Ikenna Azuike de dag. Kroon is bestuurslid van de Unie van Waterschappen en voorzitter van de stuurgroep Blue deal. Sturm is programmamanager van de Blue Deal. Kroon: “Dit congres is een prachtige manier om van elkaar te leren: leren door elkaar te ontmoeten.” Want dat is het doel van deze dagen samen: elkaar ontmoeten en op die manier een basis creëren om in de toekomst nog gemakkelijker kennis met elkaar uit te kunnen wisselen. Tussen Nederland en de partnerlanden, maar ook door de partnerlanden onderling.

Dagvoorzitter Azuike in gesprek met Emilie Sturm en Luzette Kroon

Druppel op de gloeiende plaat?

Het doel van de Blue Deal is om voor 20 miljoen mensen de toegang tot schoon, voldoende en veilig water te verbeteren. “Is dat niet een druppel op de gloeiende plaat?”, vraagt dagvoorzitter Azuike. “Ja,”, antwoordt Kroon, “Maar we zijn niet alleen. In onze partnerlanden gebeurt zoveel meer. En ook andere landen komen met verschillende programma’s. Bij de VN Waterconferentie in maart dit jaar zagen we dat er echt een beweging aan het ontstaan is. Westerse landen – voor een groot deel verantwoordelijk voor klimaatverandering – nemen steeds meer hun verantwoordelijkheid.” De Blue Deal is daarbij een van de inspiratiebronnen, bleek ook bij de VN Waterconferentie.

> Meer over de waterschappen op de VN Waterconferentie

Deltacommissaris: Nederlands model is geen blueprint

Keynote spreker van de dag was Deltacommissaris Peter Glas. Hij gaf een presentatie over waterbeheer in Nederland. “Het Nederlandse model is geen blueprint, maar het kan wel als inspiratie dienen voor onze collega’s uit het buitenland.” Voor de buitenlandse delegaties is dit Nederlandse model zeker iets waar ze van willen leren. Ze stellen vragen en na afloop vragen meerdere mensen om de PowerPointpresentatie, om die later nog eens door te kunnen nemen of met collega’s te kunnen delen.

Deltacommissaris Peter Glas over waterbeheer in Nederland

‘From draining to retaining’

Glas gaat ook in op de uitdagingen waar Nederland mee te maken heeft. Bijvoorbeeld dat Nederland steeds meer water moet vasthouden in plaats van afvoeren. Of in het Engels: “We go from draining to retaining.” En zo zijn er allerlei vlakken waarop Nederland van andere landen kan leren. “Wat kunnen wij van jullie leren op het gebied van waterbewustzijn en participatie?”, vraagt Glas dan ook aan de zaal. Een Zuid-Afrikaanse gast reageert: “Over het algemeen is het waterbewustzijn in ons gebied erg hoog. Maar we merken dat dat bij jongeren niet altijd het geval is. Daarom zijn we met een project begonnen: seedlings of hope. Samen met kinderen gaan we dan bijvoorbeeld afval rapen in de omgeving van een waterwerk. Langzaamaan beginnen we daar dan steeds meer te vertellen over hoe het waterbeheer werkt.”

Intercultureel samenwerken

De dag eindigde met een sessie ‘Collaboration accross cultures’. Want dat is tenslotte wat er in de Blue Deal gebeurt: samenwerken met allerlei landen en verschillende culturen. Dat betekent af en toe aanpassen aan elkaar. Is dat slecht? Sheriff Aligbeh, die samen met Esther Janssen namens Culture-Inc. de training verzorgt, vindt van niet. “Een kameleon past ook zijn kleuren aan de omgeving aan. Maar verandert zijn kern daardoor?”

Sheriff Aligbeh en Esther Janssen tijdens de sessie ‘Collaboration accros cultures’

Culturele kaart

Een vrouw uit Burkina Faso geeft een tip: “Wij hebben een soort culturele kaart gemaakt met een vergelijking tussen de Nederlanders en de Burkinezen. Dat maakt het leven voor ons, en voor hen, een stuk makkelijker. Omdat we nu weten hoe we het beste met elkaar kunnen communiceren.”

Wat staat er 13 juni op het programma?

Na een geslaagde dag op 12 juni staat er ook op 13 juni weer een hoop op het programma. Deze dag gaan de deelnemers uiteen in kleinere groepen om workshops te volgen. Met als onderwerpen: Water pricing, Water safety management, Stakeholder participation, Urban waste water management, Nature-based solutions, en Smart monitoring.

> Lees en bekijk het (foto)verslag van maandag 12 juni (dag 2)

> Lees en bekijk het (fotoverslag van woensdag 14 juni (dag 3)

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn