DWA-netwerkdag: kennisdelen over ξηρασία, inondation en Blue Deal

13 maart 2025

Internationale kennisuitwisseling over water stond van 10 tot en met 13 maart centraal in Amsterdam tijdens de DWA-Netwerkdag van de waterschappen, het Integrated Leaders Forum (ILF) en de waterbeurs Aquatech. Met als belangrijk moment voor de waterschappen de DWA-Netwerkdag op 13 maart. Een Franse en een Griekse waterprofessional presenteerden hier hun ervaringen aan 150 Nederlandse waterschappers over twee onderwerpen op de Nederlandse kennisagenda: droogte en wateroverlast.

dwa-netwerkdag-2025
dwa-netwerkdag-2025

DWA-Netwerkdag

De 21 waterschappen zijn gezamenlijk internationaal actief onder de naam Dutch Water Authorities (DWA). DWA-coördinator Piebe Hoeksma opende de DWA-Netwerkdag met een plenair gesprek met Luzette Kroon, bestuurslid internationaal van de Unie van Waterschappen. “Uitdagingen zoals lange periodes van droogte, extreme neerslag en watervervuiling spelen wereldwijd en trekken zich niets aan van landsgrenzen. Water is daarin een van de sleutels, daarbij draait het om lokale en regionale implementatie. Daarom is internationale samenwerking juist nu zo belangrijk, zeker op het gebied van klimaatadaptatie”, aldus Kroon. “De vier thema’s waar DWA zich op richt: kennis halen en brengen, Europa, Blue Deal/Internationale projecten en arbeidsmarkt blijven onverminderd belangrijk”.

Leren van Griekse en Franse waterprofessionals

Petra Goessen, buitenlandcoördinator bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, werkt namens DWA aan de kennisagenda is constant op zoek naar ideeën om meer kennis uit het buitenland op te halen. “Internationaal samenwerken laat je kritisch nadenken over je manier van werken”, aldus Goessen. “Bijvoorbeeld over regelgeving. Waarom doen we wat we doen? En kan het anders en beter? Of kunnen we helpen? Het is boeiend om bij een ander in de keuken te kijken en gericht op zoek te gaan naar relevante samenwerkingsverbanden zoals met Frankrijk en Griekenland over wateroverlast en droogte tijdens deze netwerkdag.”   

Marie Evo, directeur CEPRI, centrum voor preventie van overstromingsrisico’s in Frankrijk deelde haar visie en ervaring op het gebied van wateroverlast. Ze vertelde onder andere over hoe het waterbeheer in Frankrijk is georganiseerd: “CEPRI kan haar 121 leden, vooral gemeenten, heel goed bereiken en deelt steeds actiever informatie met gemeenten die verantwoordelijk zijn voor wateroverlast. We helpen elkaar. Het is belangrijk om ook in Europa kennis met elkaar te delen, ondanks taalbarrières. Ontmoet en leer van elkaar.”    

Chrisoula Nikolarou, hoofd Waterdiensten van het Griekse Ministerie van Milieu en Energie, vertelde over haar ervaringen met langdurige droogte in Griekenland. Het is haar eerste bezoek aan Nederland en ze is onder de indruk van het vele oppervlaktewater in Nederland: “Helaas is de situatie in Griekenland anders. Het wordt door droogte steeds uitdagender om voldoende water te hebben, zeker in de zomerse maanden als er veel toeristen in het land zijn. Er zijn heel veel spelers in het Griekse waterbeheer en door schaarste staan onze waterbronnen onder grote druk. Er wordt veel samengewerkt met agrariërs om water te besparen met behulp van nieuwe systemen en met trainingen. Ook werken we aan natured based solutions, onder andere met Deltares aan bijvoorbeeld van de sponswerking van de grond.”

Wat leren we van de Blue Deal?

De Nederlandse waterschappen werken over de hele wereld samen met waterpartners. Een belangrijk programma van Dutch Water Authorities is de Blue Deal. Het doel: 20 miljoen mensen wereldwijd toegang geven tot voldoende, schoon en veilig water. Het programma loopt tot 2030 en bestaat uit zeventien langdurige partnerschappen in vijftien landen. Programmamanager Marieke van Nood liet zien wat we alle partners leren door de samenwerking binnen de Blue Deal en wat het oplevert. “Dit jaar zijn er 250 waterschappers die zich binnen de Blue Deal inzetten voor internationaal beter waterbeheer. Wij helpen onze partners op een praktische manier, in economische lastige omstandigheden, om hun werk beter te doen. We leren van het buitenland hoe we buiten de kaders moeten blijven denken en inwoners kunnen betrekken bij monitoring van waterbeheer. We werken veel samen met lokale bedrijven en universiteiten, kennisinstellingen en Nederlandse adviesbureaus.”   

Deelsessies

Na het plenaire deel waren er deelsessies rond de  DWA-thema’s kennisuitwisseling, Europa, internationale projecten/Blue Deal en aantrekkelijk werkgeverschap:

  • Wateroorlogen of Slimme Oplossingen? Omgaan met Uitdagingen rondom Waterverdeling (Blue Deal)
  • Decentrale Afvalwaterzuivering en stimuleren van hergebruik (Blue Deal)
  • Internationaal handboek beheer van waterkeringen in noodsituaties
  • Droogte en klimaatbestendigheid – Leren van de buren

Bekijk meer informatie over de deelsessies: https://evenementen.uvw.nl/dwa-netwerkdag2025/nl/subsessies.

Aquatech

Na de Netwerkdag kreeg iedere deelnemer de mogelijkheid om de waterbeurs Aquatech te bezoeken. Aquatech is een toonaangevende vakbeurs. De beurs is uniek in Europa, met een 100 procent focus op water, meer dan 20.000 bezoekers en ruim 800 exposanten om het jaar. Partners voor Water, NWP en Water Alliance organiseerden aan het einde van de dag een borrel op de beursvloer waarbij diverse waterschappers de kans pakten om in gesprek te gaan met buitenlandse waterprofessionals.

ILF

Het Integrated Leaders Forum (ILF) 2025 is een exclusieve bijeenkomst voor leiders uit de watersector om duurzame en veerkrachtige wateroplossingen te bespreken. Het evenement vond op 11 maart plaats tijdens Aquatech Amsterdam en bracht experts samen voor kennisuitwisseling en samenwerking. Er werden onder andere keynotes verzorgd door Deltacommissaris Co Verdaas en Hoogleraar Joyeeta Gupta van Universiteit van Amsterdam. Het ILF wordt ondersteund door een raad van experts uit universiteiten, bedrijven en overheidsinstanties, waaronder TU Delft, Unie van Waterschappen, Arcadis en de Europese Unie. Het doel is om innovatieve oplossingen en nieuwe samenwerkingsinitiatieven te realiseren die de toekomst van waterbeheer wereldwijd verbeteren.

Meer informatie over het internationale werk van de waterschappen? Kijk dan op www.uvw.nl/internationaal en www.dutchwaterauthorities.com.  

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn