Nieuwe wet introduceert aangescherpte richtlijnen voor stemtellingen bij verkiezingen

22 maart 2024

Deze week heeft de Eerste Kamer een wetsvoorstel goedgekeurd dat nieuwe richtlijnen introduceert voor de uitslagprogrammatuur die stembureaus bij verkiezingen gebruiken. De programmatuur wordt ingezet om het aantal stemmen per kandidaat en per lijst te berekenen, evenals blanco en ongeldige stemmen. Op basis hiervan kan de Kiesraad de uitslag van de verkiezingen vaststellen.

illustratie van Eerste Kamer met blauwe stoelen en leden, erachter een skyline van een stad en op voorgrot een papier met 'Wetgeving' erop
illustratie van Eerste Kamer met blauwe stoelen en leden, erachter een skyline van een stad en op voorgrot een papier met 'Wetgeving' erop

Nieuwe apparatuur bij alle verkiezingen

Met de goedkeuring van dit wetsvoorstel wordt het verplicht om de apparatuur te gebruiken bij de vaststelling van de verkiezingsuitslag. De Kiesraad wordt verantwoordelijkheid voor het beheer. Deze regelgeving is van toepassing op verkiezingen van de waterschappen, maar ook van het Europees Parlement, de Eerste en Tweede Kamer, de Provinciale Staten en gemeenteraden.

Voor de waterschappen zijn de nieuwe richtlijnen voor het eerst van toepassing bij de verkiezingen van 2027. De Unie van Waterschappen informeert haar leden op een later tijdstip via een ledenbrief over de inhoud van de wetswijziging.

> Lees meer over het goedgekeurde wetsvoorstel

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn