Negatieve effecten op waterkwaliteit
De Nederlandse waterkwaliteit staat onder druk en er is veel werk aan de winkel om die te verbeteren, reageert de Unie van Waterschappen. Dit vraagt om verantwoordelijkheid van alle partijen. Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verharde en onverharde terreinen buiten de land- en tuinbouw vormt een probleem voor de waterkwaliteit van het oppervlaktewater. Ook voor planten en dieren die in het water leven heeft het negatieve effecten.
De waterschappen pleiten er daarom voor om zoveel mogelijk maatregelen ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen met betrekking tot gebruik buiten de landbouw in landelijke wetgeving en beleid op te nemen. Dat het kabinet nu dit wetsvoorstel voor het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw terugtrekt, vindt de Unie van Waterschappen dan ook teleurstellend.
Wet ruim twee jaar geleden van kracht
In de zomer van 2022 werd het gebruiksverbod van gewasbeschermingsmiddelen voor professionals buiten de land- en tuinbouw van kracht door een uitspraak van de Hoge Raad. De waterschappen steunden het wetsvoorstel, dat het verbod definitief in de wetgeving zou verankeren. Het ingetrokken wetsvoorstel zou het gebruik door particulieren inperken. Dat is nu dus helaas van tafel.
> Lees het standpunt van de waterschappen over gewasbeschermingsmiddelen