Het kabinet lanceerde op 4 juli de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) onder het motto: Samen versnellen is de enige optie. Deze gezamenlijke digitaliseringsstrategie van gemeenten, provincies, waterschappen, publieke dienstverleners en het rijk versterkt de digitale basis van ons land. Ook worden maatschappelijke uitdagingen met behulp van deze strategie aangepakt.
Weerbaarheid
De wereld digitaliseert steeds verder. Daarom is samenwerking tussen overheden essentieel voor een weerbare samenleving en een sterke economie.
Focus in aanpak
Digitalisering stelt overheden voor urgente vraagstukken. Bijvoorbeeld versnippering in IT-beleid, innovatie, een tekort aan digitale professionals en de geopolitieke noodzaak om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse technologieaanbieders. Met de NDS focust Nederland op regie, samenwerking, weerbaarheid en een toekomstgerichte aanpak.
Overeenkomende thema’s
“De gelijkenis tussen de thema’s van de NDS en de thema’s van onze Vaarkaart is groot. Wij werken hard aan de ontwikkeling naar digitaal getransformeerde waterschappen en het is belangrijk dat veel stappen daarin uniform en overheidsbreed kunnen worden gemaakt”, geeft Vincent Lokin, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, aan. “Goede wetgeving en ambitieus digitaliseringsbeleid als één overheid wordt dan ook door de waterschappen toegejuicht.”
Prioriteiten NDS
De NDS legt de nadruk op zes prioriteiten waarop alle overheidsorganisaties als één overheid samen versnellen. Dit zijn:
We zetten cloudtechnologie gezamenlijk in.
We delen en benutten data op een verantwoorde manier over overheidslagen heen.
We benutten op een verantwoorde manier de kansen van AI.
We zetten burgers en ondernemers centraal.
We versterken digitale weerbaarheid en digitale autonomie van de overheid.
We versterken digitaal vakmanschap van ambtenaren en hebben een moderne werkomgeving.
Nederlandse Digitaliseringsstrategie
De Nederlandse Digitaliseringsstrategie onderstreept dat samenwerking essentieel is om tot doorbraken te komen. Een vervolgstap is om de benodigde investeringen in kaart te brengen om een krachtige digitale overheid te realiseren, die werkt voor alle Nederlanders. Parallel daaraan wordt samen met alle overheidslagen gestart met de uitvoering van de strategie.
In de Ledenvergadering van 4 juli 2025 is besloten dat Sander Mager – hoewel zijn twee bestuurstermijnen van drie jaar in oktober 2025 formeel eindigen – voorlopig de portefeuille Waterkwaliteit en Waterketen blijft vervullen.
Tegelijk houdt het Uniebestuur – samen met de leden – de manier van werven en selecteren van bestuursleden bij de Unie tegen het licht. De Ledenvergadering en het Uniebestuur zijn heel blij dat Mager totdat dit proces is afgerond deel blijft uitmaken van het Uniebestuur.
Op 3 juli vond in de Tweede Kamer het Tweeminutendebat Bouwregelgeving plaats. Tijdens het debat werden twee moties ingediend waarin het rapport STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) centraal stond. De Unie van Waterschappen volgt de uitkomsten van dit debat nauwlettend.
Interbestuurlijk overleg
De eerste motie, ingediend door Kamerlid Gabriëls (GroenLinks-PvdA), vraagt om het inrichten van een interbestuurlijk overleg over bouwregelgeving, waarbij medeoverheden zoals VNG, IPO en de Unie actief worden betrokken bij de beoordeling van de STOER-aanbevelingen. Deze motie werd door het kabinet ontraden en daarom haalde de motie geen meerderheid.
Snelheid en daadkracht
De tweede motie, ingediend door Kamerlid Buijsse (VVD), roept het kabinet op om voortvarend aan de slag te gaan met de aanbevelingen van de adviescommissie STOER en de Kamer daarover uiterlijk half oktober te informeren. Deze motie kreeg een positief advies van het kabinet en werd daarom aangenomen.
Betrekken van medeoverheden
De Unie van Waterschappen heeft eerder haar zorgen geuit over de snelheid en reikwijdte van de voorstellen in STOER. Het schrappen van regels kan niet los worden gezien van de uitvoeringspraktijk. Juist decentrale overheden zoals waterschappen spelen een belangrijke rol in het borgen van ruimtelijke kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Regelgeving moet niet alleen minder, maar vooral beter.
De Unie van Waterschappen pleit dan ook, net als de indieners van de moties, voor het goed betrekken van medeoverheden bij de beoordeling van de voorstellen uit STOER. Een interbestuurlijke overlegstructuur kan bijdragen aan het zorgvuldig afwegen van nut en noodzaak van regels en aan uitvoerbare, toekomstbestendige oplossingen voor de woningbouwopgave.
De Unie van Waterschappen blijft het proces rondom STOER kritisch volgen en draagt graag bij aan een constructieve dialoog over betere bouwregelgeving.
Op donderdag 3 juli bezocht Retno Marsudi, de watergezant van de Verenigde Naties (VN), de Unie van Waterschappen. Marsudi is binnen de VN verantwoordelijk voor water, waaronder de implementatie van de SDG-agenda. Daarnaast leidt zij de voorbereidingen van diverse internationale conferenties over water. In het bijzonder de UN Water Conference 2026.
Internationale aandacht voor waterschappen
De Nederlandse Waterschappen hebben een autonome positie op het gebied van het waterbeheer. Deze unieke positie in combinatie met het specifieke belastingsysteem zorgt ervoor dat het Nederlandse waterbeheer internationaal veel aandacht trekt.
Een gesprek over de Nederlandse aanpak van waterbeheer en de financiering daarvan was dan ook het doel van het bezoek van Marsudi aan de Unie. Ook haar prioriteiten voor de VN-wateragenda en de wijze waarop Dutch Water Authorities (DWA) daaraan kan bijdragen, waren onderwerp van gesprek.
Luzette Kroon, bestuurslid van de Unie en portefeuillehouder internationaal, ontving Marsudi. Zij gaf de VN-watergezant een toelichting op het ontstaan van de Nederlandse waterschappen en ging nader in op het waterbeheer.
Nederlandse waterschapsbank
Lidwien van Velden, bestuursvoorzitter van de Nederlandsche Waterschapsbank (NWB Bank) vertelde hoe de bank bijdraagt aan de financiering van het Nederlandse waterschapssysteem. Ook Dennis van Peppen, directeur van de Nederlandse Commissie voor Evaluatie van Milieu-effectrapportage (NCEA), was aanwezig. Hij benadrukte het belang van een goede samenwerking tussen overheden, private sector, kennissector en het maatschappelijk middenveld.
Op deze wijze hoorde Marsadi een verhaal dat de kracht van het Nederlandse waterschapsmodel onderstreepte. En – nog belangrijker – ze kreeg inzicht in het verkrijgen van toegang tot goedkope financiering voor de watermanagement infrastructuur.
Bijdrage aan de VN Waterconferentie
Met de Blue Deal werken de Nederlandse Waterschappen aan het versterken van de waterschappen en vergelijkbare organisaties in andere landen, ook op het gebied van financiering. Daarbij gaat het niet alleen om tarieven en belastingen, maar ook om het opzetten van innovatieve private financieringsmodellen. Op de UN Water Conference 2026 staan deze onderwerpen centraal. Dutch Water Authorities kijkt ernaar uit om hieraan een bijdrage te leveren.
‘Professioneel inkopen met maatschappelijke impact’. Zo heet het nieuwe inkoopbeleid van de 21 Nederlandse waterschappen. Waterschappen geven jaarlijks circa 4,5 miljard euro uit aan infrastructurele projecten, diensten en werkzaamheden voor beheer en onderhoud van assets in het waterbeheer. Het uitgangspunt is het creëren van maatschappelijke impact; bijdragen aan een innovatieve, veilige en duurzame samenleving.
Vincent Lokin, bestuurslid Unie van Waterschappen met onder meer de portefeuille inkoop en aanbesteding: “Wij willen als professionele opdrachtgevers effectief en efficiënt omgaan met belastinggeld. We realiseren ons dat ons inkoop- en aanbestedingsbeleid maatschappelijke impact heeft op thema’s die onlosmakelijk verbonden zijn met onze wateropgaven, zoals klimaat, grondstoffenzekerheid en biodiversiteit. Wij kijken als waterschappen vooruit en doen niet alleen wat in het hier en nu strikt noodzakelijk is. Door onze diensten en producten aan te besteden vanuit dezelfde uitgangspunten, weten marktpartijen wat ze mogen verwachten van de waterschappen.”
Stabiele programmering
Harry Wisse van Bouwend Nederland, namens de werkgroep Samenwerking Waterschapswerken (SWW): ”Marktpartijen hebben sterk behoefte aan een stabiele programmering en eenduidige uitvraag; de waterschappen laten met deze herijking van het gezamenlijk inkoopbeleid zien dit serieus te nemen. Dit draagt bij aan het aantrekkelijk zijn als opdrachtgever. Bouwend Nederland juicht elke stap in deze goede richting toe in de gezamenlijke maatschappelijke opgave die we hebben.”
Toekomstbestendig
Sander Mager, bestuurslid Unie van Waterschappen met onder meer de portefeuille duurzaamheid: “Inkopen en aanbesteden is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een kans. Toekomstbestendigheid is daarbij het sleutelwoord: als we Nederland ook in de toekomst willen voorzien van droge voeten, schoon en voldoende water, dienen wij met ons inkoop- een aanbestedingsbeleid ook bij te dragen aan de grote maatschappelijke uitdagingen. Inkopen kan niet los worden gezien van schaarser en duurder wordende primaire grondstoffen en het tegengaan van ongelijkheid in de wereld.”
Doelen
De doelen van het inkoop- en aanbestedingsbeleid zijn:
Uniforme marktbenadering: het hanteren van gezamenlijke uitgangspunten zodat marktpartijen weten waar ze aan toe zijn.
Optimalisatie van prijs en kwaliteit: streven naar een goede balans tussen kosten en het waarborgen van hoge kwaliteit van inkoop.
Transparantie en navolgbaarheid: helder en begrijpelijk handelen richting marktpartijen en zo het vertrouwen en de samenwerking bevorderen.
Rechtmatig handelen: werken binnen de wet- en regelgeving en deze toepassen op transparante en zorgvuldige wijze
Professioneel opdrachtgeverschap: het belastinggeld zo efficiënt en doeltreffend mogelijk besteden, als betrouwbare partners voor marktpartijen
Maatschappelijke impact: met aanbestedingen en inkopen bijdragen aan innovatie, veiligheid en duurzaamheid en een sociale en inclusieve samenleving.
Uitvoering is maatwerk
Het herziene beleid bouwt voort op het eerdere Inkoop- en aanbestedingsbeleid waterschappen 2016. Het biedt elk waterschap ruimte om de implementatie van het beleid in een eigen uitvoeringskader uit te werken. De doelen staan vast, de uitvoering is maatwerk. Elk waterschap kan zelf bepalen hoe hoog zij de lat legt, met welke focus en tempo.
Ambities
De ambities en doelen waaraan de waterschappen met dit inkoopbeleid willen bijdragen zijn vastgelegd in diverse andere akkoorden en beleidsafspraken. Denk bijvoorbeeld aan het Klimaatakkoord en het Grondstoffenakkoord. Maar ook de Stikstofaanpak, het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen en het Convenant met Routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid is bedoeld voor medewerkers van de waterschappen, marktpartijen die voor de waterschappen werken en andere geïnteresseerden.
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde op donderdag 3 juli in met de Wet Collectieve Warmte. De Unie van Waterschappen is verheugd over het aannemen van de wet. “Dit is een belangrijke stap voor het inzetten van aquathermie door de waterschappen.”
Wet collectieve warmte
De Wet collectieve warmte is de opvolger van de Warmtewet. Met deze wet komt er meer duidelijkheid en structuur in de ontwikkeling van collectieve warmtenetten, en ontstaat er meer ruimte voor publieke en duurzame warmtebronnen zoals aquathermie.
Ontwikkelen van aquathermieprojecten
De waterschappen zijn al jaren actief betrokken bij de ontwikkeling van aquathermieprojecten, waarbij warmte wordt gewonnen uit oppervlakte- of rioolwater. Deze techniek biedt een duurzame, lokale en betrouwbare bron van warmte.
Versnellen energietransitie
Het aannemen van deze wet maakt het voor waterschappen eenvoudiger om, in samenwerking met gemeenten en andere publieke partijen, deze warmte aan te bieden aan warmtenetten. Dit draagt bij aan het versnellen van de energietransitie, het verduurzamen van de gebouwde omgeving en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen.
Toekomstig warmtebeleid van Nederland
Nu de Tweede Kamer de Wet collectieve warmte heeft aangenomen, ligt de verdere behandeling ervan bij de Eerste Kamer. “Wij kijken uit naar de verdere uitwerking van de wet”, meldt de Unie van Waterschappen. “We blijven ons inzetten om aquathermie een stevige plaats te geven in het toekomstige warmtebeleid van Nederland.”
Dit droogteblog bundelt alle berichten over het watertekort in Nederland tijdens het voorjaar van 2025.Met onder andere: ‘Regen maakt geen einde aan droogte’ en ‘Nieuwe droogtemonitor online: Effecten droogte toegenomen, verwachte neerslag brengt tijdelijk verlichting’.
28 mei
Regen maakt geen einde aan droogte
Na weken van droogte heeft het de afgelopen dagen weer geregend in Nederland. Dit brengt enige verlichting voor onder andere de landbouw en de natuur. De rivierafvoeren stijgen ook, maar blijven onder het gemiddelde. Na volgende week volgt een mogelijke omslag naar droger en warmer weer. De verwachtingen zijn echter nog onzeker.
Maatregelen blijven van kracht
Ondanks de regen blijven de maatregelen van de waterschappen en Rijkswaterstaat van kracht. Waar mogelijk wordt water vastgehouden en aangevoerd, waar nodig zijn onttrekkings- en beregeningsverboden ingesteld.
Effecten van de droogte
De neerslag van het afgelopen weekeinde en de verwachte regen de komende dagen zorgen ervoor dat de situatie voor de natuur en landbouw niet verder verslechtert. Maar voor een echte opleving en stijging van de grondwaterstanden, is meer regen nodig.
In mei is er nagenoeg geen neerslag gevallen. Vanaf vrijdag wordt regen verwacht. Dit brengt tijdelijk verlichting voor onder meer de natuur en de landbouw. De rivierafvoeren zullen nog iets dalen en daarna stabiliseren. Voor een omslag van de droogtesituatie is een langere periode met neerslag nodig. Dit is op dit moment nog onzeker.
De effecten van de droogte nemen nog altijd toe, waardoor Rijkswaterstaat en de waterschappen meer maatregelen moeten nemen. In het IJsselmeergebied en in het Volkerak-Zoommeer wordt bijvoorbeeld doorgespoeld om verzilting tegen te gaan. Ook zijn op sommige plekken in Oost- en Zuid-Nederland onttrekkings- en beregeningsverboden ingesteld.
Droogte in Nederland: werken aan voldoende zoetwater
Voorlopig houdt de droogte in Nederland aan. De afgelopen weken viel er nauwelijks neerslag, niet in eigen land en ook niet in de stroomgebieden van de Rijn en Maas. Dit zorgt voor een toenemend neerslagtekort, dalende rivierafvoeren en lagere grondwaterstanden. De toplaag van de bodem is droog en de vraag naar water stijgt, vooral vanuit de landbouw. Waterbeheerders nemen extra maatregelen om hierin te kunnen blijven voorzien.
Nieuwe maatregelen in Waterschap Brabantse Delta door historische droogte
Het huidige neerslagtekort is vergelijkbaar met het jaar 1976, het droogste jaar ooit. Tuinen, akkers en natuurgebieden snakken naar een beetje water. Maar de komende 10 dagen is de kans op regen klein. Hierdoor besluit waterschap Brabantse Delta om nieuwe onttrekkingsverboden vanuit oppervlaktewater in te stellen.
Lage grondwaterstanden in Waterschap Drents Overijsselse Delta
De grondwaterstanden in Waterschap Drents Overijsselse Delta zijn relatief laag voor de tijd van het jaar. Door de geringe hoeveelheid neerslag van de afgelopen tweeëneenhalve maand zette de dalende trend eerder in dan normaal. Ook op een groot deel van de hogere gronden is de daling eerder ingezet. Hierdoor start het waterschap het groei- en droogteseizoen met een ongunstige uitgangspositie.
Waterschap Vallei en Veluwe stelt onttrekkingsverbod oppervlaktewater in
Met ingang van 15 mei 2025 geldt in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater waarop geen aanvoer mogelijk is. Het waterschap heeft dit besloten vanwege de huidige en nog te verwachten droge periode.
Gevallen regen vormt kleine buffer voor komende week in Waterschap Vechtstromen
Vorige week is in het gebied van Waterschap Vechtstromen een mooie hoeveelheid regen gevallen, waardoor de grondwaterstanden zijn bijgetrokken. De komende twee weken wordt er geen verdere neerslag van betekenis verwacht. Gewassen, planten en bomen vragen echter steeds meer vocht om te groeien.
Extra droogtemaatregelen Waterschap Brabantse Delta
Na een bijzonder droog voorjaar viel er vorige week regen. Die neerslag kwam als geroepen. Maar het is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Door de oplopende temperaturen, stijgende watervraag, zakkende grondwaterstanden en weinig neerslag de komende dagen neemt waterschap Brabantse Delta extra droogtemaatregelen.
Waterschap Limburg geeft agrariërs realtime inzicht in wateronttrekking
Sinds mei 2024 kunnen agrariërs hun wateronttrekkingen direct melden via een nieuwe digitale beregeningsmodule op de website van Waterschap Limburg. Deze proef loopt tot eind 2025 en biedt zowel het waterschap als agrariërs voordelen.
Waterschap Rijn en IJssel test of Kaumera helpt tegen erge droogte
Antoinet Looman en Dennis Wolsink, bestuurders van Waterschap Rijn en IJssel, hebben woensdag 16 april de officiële start gegeven van een proef met Kaumera. Dit deden zij door de eerste zaden en kruidenmengsels te strooien op de Bevermeerdijk bij Hoog Keppel.
Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari, maart en begin april verliepen ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de rivieren en beken zijn laag en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie blijft om verhoogde alertheid van de waterschappen vragen, ondanks de (aankondiging van) neerslag.
Wetterskip Fryslân verhoogt slootpeilen vanwege droge periode
Wetterskip Fryslân verhoogt het waterpeil in verschillende sloten vanwege de aanhoudende droge periode. De afgelopen weken is er weinig of geen neerslag gevallen en ook de komende weken wordt weinig regen voorspeld. Hierdoor zijn de grondwaterstanden extreem laag voor de tijd van het jaar. Met de hogere slootpeilen probeert het waterschap de grondwaterstanden zo lang mogelijk op niveau te houden.
Waterschap Aa en Maas verbiedt tijdelijk het gebruik van grondwater voor het beregenen van grasland
Tot 1 juni mag er in vier regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. Deze maatregel is volgens Waterschap Aa en Maas nodig om de grondwatervoorraad te beschermen. Doordat het sinds eind februari niet of nauwelijks heeft geregend, is het grondwaterpeil op plekken onder de zogenoemde grenswaarde gezakt.
Droge start van het jaar: Waterschap Hollandse Delta neemt maatregelen
Dit jaar 2025 begon erg droog wat zorgt voor een ongunstige start voor de landbouw en natuur. Waterschap Hollandse Delta neemt daarom nu al maatregelen voor voldoende oppervlaktewater dit voorjaar en deze zomer.
Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren ongewoon droog en zonnig, de afvoeren van de Maas en de Rijn zijn laag, en de grondwaterstanden dalen. Lokaal zijn de eerste tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien. De situatie vraagt om verhoogde alertheid van de waterschappen.
Droge en zonnige start lente doet grondwaterstand Waterschap De Dommel zakken
Sinds eind februari is er nauwelijks regen gevallen in het Dommelgebied. De zon weet van geen ophouden. Voor de komende weken voorspelt het KNMI af en toe een drup regen. Wat betekent dit droge weer voor de grondwaterstanden in het Dommelgebied?
Door de hoge temperaturen en beperkte neerslag houdt de droogte aan. Bestaande maatregelen blijven daardoor van kracht. Dit betekent dat waterschappen en Rijkswaterstaat waar mogelijk water vasthouden. Aanvullend is de tijdelijke pompinstallatie bij Eefde ingezet om voldoende water aan te voeren richting de Twentekanalen.
Effecten droogte nemen toe
De effecten op natuur, landbouw en recreatie nemen toe, met name in gebieden waar geen water kan worden aangevoerd (de hoge zandgronden en delen van Zeeland). De toplaag van de bodem droogt verder uit en de grondwaterstanden dalen. Ook neemt de waterkwaliteit af door stijgende watertemperaturen. Het aantal meldingen van blauwalg neemt toe, wat gevolgen heeft voor recreatie. Deze ontwikkelingen zijn gebruikelijk onder dit soort weersomstandigheden.
Extra maatregelen
Daarnaast worden schepen lokaal waterbesparend geschut. Het aantal onttrekkingsverboden is toegenomen en verschillende waterschappen in Midden- en West-Nederland voeren inspecties uit van droogtegevoelige kaden.
Door de zomerse hitte en het gebrek aan neerslag neemt de droogte in Nederland toe. Dit betekent dat de waterkwaliteit verslechtert en er extra maatregelen nodig zijn voor de aanvoer van voldoende zoetwater.
Maatregelen voor zoetwateraanvoer
Rijkswaterstaat en de waterschappen nemen extra maatregelen om voldoende zoetwater aan te voeren, zodat het water in het westen van het land niet te zout wordt. Het waterpeil in het IJsselmeer houden ze hoog voor een extra voorraad zoetwater. Ook wordt deze week de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) stapsgewijs ingezet. De Haringvlietsluizen gaan woensdag 2 juli dicht. Hierdoor stroomt er extra zoetwater naar de Nieuwe Waterweg om zoutindringing te voorkomen.
Water vasthouden
Waterschappen blijven zoveel mogelijk water vasthouden. In veel regio’s gelden tijdelijke verboden voor het onttrekken van oppervlakte- en/of grondwater. Daarnaast worden schepen op de Maasroute en lokaal op andere plekken waterbesparend geschut.
Blauwalg
Door de aanhoudende droogte nemen de gevolgen voor natuur, landbouw en recreatie toe. Dit geldt vooral voor gebieden waar de waterschappen geen water kunnen aanvoeren, zoals de hoge zandgronden en delen van Zeeland. De toplaag van de bodem is droog en grondwaterstanden zijn laag. Ook neemt het aantal meldingen van blauwalg toe, waardoor er op minder plekken gezwommen kan worden.
Regen in aantocht
Woensdag verwacht het KNMI onweersbuien en vanaf het weekend lijkt er meer betekenisvolle neerslag te vallen. De afvoer van de grote rivieren blijft laag. Vooralsnog is er voldoende water beschikbaar om aan de vraag te voldoen in gebieden waar wateraanvoer mogelijk is.
De Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis zijn beide genomineerd voor de Computable Award 2025 in de categorie Digitale Transformatie. Tot en met 19 oktober kan het publiek stemmen op hun favoriet. De publieksstemmen bepalen voor vijftig procent de winnaar. Stem daarom nu op de Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis.
Vaarkaart – digitaal op koers
De nominatie dankt de Unie aan de visie ‘Vaarkaart – Digitaal op koers’. Deze werd in 2023 samen met het Waterschapshuis ontwikkeld. De vaarkaart beschrijft hoe de waterschappen zich willen ontwikkelen tot lerende en wendbare organisaties die verantwoord omgaan met data en digitale technologie. De ambitie is om in 2029 als sector klaar te zijn om digitale innovaties passend in te zetten en datagedreven te werken.
De Unie is blij met de nominatie en met de aandacht voor de inzet van de waterschappen om zich te ontwikkelen tot wendbare en digitaal weerbare organisaties.
Integrale benadering van digitale transformatie
Bij het nomineren beoordeelde Computable de genomineerde projecten op hun complexiteit, toegevoegde waarde, originaliteit en de rol van leveranciers. Ze prezen de Unie van Waterschappen voor haar integrale benadering van digitale transformatie. Niet alleen staan technologische oplossingen centraal, maar ook de noodzakelijke organisatieontwikkeling en cultuurverandering binnen de waterschappen.
Op 18 november vindt de prijsuitreiking plaats in De Polar bij de Jaarbeurs in Utrecht. Het thema van de avond is ‘Rebooting Reality’. Hiermee geeft Computable aandacht aan de noodzaak om de digitale wereld opnieuw te doordenken in een tijd waarin geopolitieke spanningen, AI, energiecrises en informatieoorlogen alles op scherp zetten.